Foodie Advice Hikayesi

Farid Movsumov
2 min readApr 2, 2019

Bu yazıda projemizin geçtiği önemli aşamaları kronolojik olarak anlattım.

5 Kasım 2018 — Proje fikrini bulup eşimle paylaştım. Çok mantıklı geldi. Son zamanlarda izlediğimiz birkaç belgeselin de büyük etkisi oldu. Yabancı bir gezginin İstanbula gelip en iddalı olduğumuz lezzetleri (iskender, künefe, döner…) denemek yerine çok alakasız şeyleri yemesi de bizi çok üzmüştü. Ayrıca biz de seyahat ederken gittiğimiz yerlerde ne yememiz gerektiği konusunda uzun araştırmalar yapıyorduk ve böyle bir kaynağın yokluğunu hissediyorduk. Genellikle bir sürü blog vardı ama hiç biri bir topluluk tarafından belirlenmiyordu, hep kişisel tecrübeler paylaşılıyordu.

30 Aralık 2018 — Projenin MVP kısmı tamamlanmıştı. Artık yakın çevreye göstererek geri bildirimler almaya başlamıştım. Bu bildirimler doğrultusunda bazı iyileştirmeler yapıldı.

10 Ocak 2019 — Eşimin erken olduğunu düşünmesine rağmen dayanamadım ve projeyi Product Hunt üzerinde yayınladım. Daha önce PH üzerinde bir proje nasıl launch edilir bununla ilgili epey tecrübe yazısı okumuştum ve tüm öğrendiklerimi kullanarak projeyi yayınladım. İnsanlardan harika yorumlar aldık ve proje günün 3. projesi seçildi. O gün 1000 civarında çok kaliteli ziyaretçi ve 150 civarında kullanıcı kazandık.

12 Ocak 2019 — Daha önce projeyi BetaList’e göndermiştim ama onaylanmamıştı. Projenin PH üzerinde aldığı başarıdan sonra direk yayınlandı. Oradan da çok güzel trafik ve birkaç kullancı kazandık.

https://betalist.com/startups/foodie-advice

8 Şubat 2019 — Projeye İspanyolca dil desteği eklendi.

15 Şubat 2019 — Kullanıcılara yanlış email gönderdim. Bazı kullanıcılar mail listesinden çıktı. Hatalardan öğrenerek, ilgili hata düzeltildi.

18 Şubat 2019 — Siteye Rusça dil desteği eklendi.

2 Mart 2019 — Android uygulaması yayınlandı.

4 Mart 2019 — Kullanıcıların sitelerine rasgele yemek eklemelerini sağlayan “sitene ekle” özelliği geliştirildi. https://foodieadvice.com/tr/developer/tools

12 Mart 2019 — Pieter Levels projeyi tanıttığım tweet’i retweetledi ve yine analyticste çok hoş hareketlenme oldu.

Bundan sonraki aşamada Google’dan gelen organic trafiğin arması için çalışmalar yapıyoruz. Bu hemen olmuyor ve çok emek gerektiriyor. Analytics’e baktığımda hergün daha iyiye gittiğimizi görüyorum. Bunun projemiz için en önemli trafik kaynağı olduğuna inanıyorum bu nedenle SEO konusuna epey yatırım yapıyorum.

1 Aralık ve 1 Nisan arası ziyaretçi bilgileri.

--

--